Mēs novērtējam jūsu privātumu!

Mēs izmantojam sīkdatnes, lai nodrošinātu e-veikala un statistikas datus, kas palīdzēs mums sniegt jums labāko pieredzi mūsu e-veikalā un mājas lapā. Jūs varat uzzināt vairāk mūsu Privātuma politikā. Ja vēlaties, varat veikt izmaiņas un atteikties no analītikas sīkdatņu izmantošanas, taču bez tehniskajām sīkdatnēm mēs nevaram nodrošināt mājaslapas korektu darbību.

BLOGS PAR AUTO NOMU UN VISS PAR MAŠĪNU ĪRI RĪGĀ UN VISĀ LATVIJĀ

Ieteikumi drošai auto nomai Latvijā un ārzemēs

Vikipēdija vēsta, ka auto noma vai automašīnu nomas aģentūras ir uzņēmumi, kas iznomā automašīnas fiziskām un juridiskām personām uz īsu laiku, parasti no dažām stundām līdz dažām nedēļām. Pakalpojums nereti tiek organizēts ar daudzām vietējām filiālēm, kas ļauj lietotājam atgriezt transportlīdzekli citā vietā, un atrodas lidostu tuvumā un pilsētās, nodrošinot rezervāciju tiešsaistē internetā.

Automašīnu nomas aģentūras galvenokārt apkalpo cilvēkus, kuriem nepieciešams pagaidu transportlīdzeklis, piemēram, tos, kuriem nepieder pašiem sava automašīna, ceļotājus, kuri atrodas ārpus pilsētas, vai bojātu transportlīdzekļu īpašniekus, kuri gaida remontu vai apdrošināšanas atlīdzību. Automašīnu nomas aģentūras iznomā arī furgonus vai kravas automašīnas, un dažos tirgos var tikt piedāvāti arī cita veida transportlīdzekļi, piemēram, motocikli vai motorolleri.”

COVID pandēmijas pirmā viļņa laikā 2020.gada pavasarī cilvēki pasaulē pieprasīja perfekti iztīrītas un dezinficētas mašīnas, distancētus darbiniekus, bezkontakta īri, drošības blīves uz durvīm un par to visu maksāja dramatiski zemu cenu. Tādēļ ASV bankrotēja auto nomas giganti Hertz un Advantage Rent A Car, savukārt Europcar pārstrukturējās. Neparedzamie ierobežojumi arī Latvijā ļoti apgrūtina auto nomas uzņēmumu darbību, jo nav saprotams, cik lielu autoparku uzturēt, tādēļ vasaras sezonā auto var pietrūkt, savukārt ziemā un lokdauna laikā uzņēmumi saskaras ar milzīgiem izdevumiem autoparka uzturēšanā, ko ir grūti segt no saimnieciskās darbības.

Latvijā dažādu transportlīdzekļu noma un darījuma slēgšanas un samaksas procedūra attīstās tikpat strauji, cik paši transportlīdzekļi. Tirgū ienākusi dažādu elektroskūteru un motorolleru noma, kā arī auto un mikroautobusu noma, kur līguma slēgšana notiek ar dažām kustībām viedtālrunī. Tomēr klasiskā auto noma nezaudē savu aktualitāti, jo piedāvā daudz personīgāku attieksmi un labāku cenu, taču, lai dabūtu vēlamo automašīnu, klientam ir jābūt disciplinētākam un automašīna ir jārezervē ilgāku laiku iepriekš. Ilgtermiņa sadarbība un savstarpēja uzticība ir izdevīga gan auto nomai, gan klientam, jo klients var rēķināties ar draudzīgāku cenu, savukārt uzņēmums ar apgrozījumu no pastāvīgajiem klientiem.

Lai auto noma būtu veiksmīgs darījums gan uzņēmumam gan klientam, svarīgi apzināties galvenās problēmas un klupšanas akmeņus, kas var radīt strīdus un domstarpības. Lai no tiem izvairītos, Latvijas Auto nomu asociācija izstrādājusi 10 ieteikumus, kas jazina veiksmīgai īstermiņa auto nomai Latvijā un ārzemēs:

#1 Prasības pret nomnieku

Visiem auto nomas uzņēmumiem ir vecuma ierobežojumi un prasības uz vadītāja stāžu. Parasti auto iznomā personām, kuras sasniegušas 21 gadu vecumu un kurām ir vismaz 1 gads vadītāja stāžs, savukārt dārgākus auto – tikai no 25 gadu vecuma. Tāpat jāpārbauda vai ir paņemta līdzi vadītāja apliecība un tai nav beidzies termiņš. Ārzemēs var nepietikt ar debetkarti un bieži tiek pieprasīta kredītkarte, kas izraisa uzticību. Vēl jāņem vērā, ka papildu auto nomas maksai tajā tiks rezervēti līdzekļi apdrošināšanas pašriska apmērā.

#2 Auto. Tieši tas… vai aptuveni tāds?

Izvēloties un rezervējot auto tikai pēc fotogrāfijas internetā, jāņem vērā, ka auto noma garantē atbilstošas klases automašīnu, nevis konkrētu auto marku un modeli. Ja rezervētā auto klase vairs nav pieejama, auto nomai jāpiedāvā klientam augstākas klases automašīna par iepriekš atrunāto cenu, kā to nosaka patērētāju tiesību aizsardzības likums. Konkrētu auto modeli klients parasti saņem tad, ja tas ir īpaši atrunāts auto nomas piedāvājumā un līgumā. 

#3 Kas ietilpst nomas maksā?

Veicot auto nomas rezervāciju, īpaši ārzemēs, jāpievērš uzmanību tam, kas ir iekļauts automašīnas nomas maksā - kāds ir atļautais automašīnas nobraukums, vai ir viss nepieciešamais aprīkojums un pakalpojumi (ziemas riepas, bērnu sēdeklītis, u.c.), un vai nav kādas slēptās izmaksas.

#4 Rūpīga līguma izpēte

Pirms līguma slēgšanas jāpārliecinās, ka līguma saturs pareizi izprasts un vēlams jau iepriekš internetā iepazīties ar attiecīgās valsts auto nomas noteikumiem. Ja klients auto nodod citā nomas punktā, parasti tiek piemērota papildus samaksa.

#5 Rūpīga līguma izpēte

Pirms sākt lietot automašīnu, jānoformē pieņemšanas-nodošanas akts, kurus paraksta abas puses, un kas ir līguma neatņemam sastāvdaļa. Automašīna rūpīgi jāaplūko un jāraugās, lai visi esošie auto bojājumi un skrāpējumi aktā ir norādīti, kā arī veiktas citas piezīmes par automašīnas tehniskā stāvokļa pamanāmām nepilnībām.



#6 Droša apdrošināšana

Tāpat pirms auto iznomāšanas svarīgi pārliecināties, ka automašīnas nomas maksā ietilpst apdrošināšana pret bojājumiem, zādzību u.c. Svarīgi, lai iekļautais apdrošināšanas pašrisks atbilst klienta vēlmēm un jānoskaidro, kas ir tie izņēmuma gadījumi, par kuriem radušos zaudējumus apdrošinātājs nesedz. Veicot papildu samaksu, pašrisku iespējams samazināt. Atsevišķās valstīs ar sliktu auto novietošanas (parkošanās) kultūru, iesaka izvēlēties apdrošināšanu bez pašriska. Ja līguma darbības laikā automašīnai rodas tehniski bojājumi vai ceļu satiksmes negadījums, ieteicams nekavējoties sazināties ar auto nomu.

#7 Pilna degvielas tvertne ar pareizo degvielu

Pirms iznomāšanas jānoskaidro, kādu degvielas veidu izmantot, kā arī citus noteikumus attiecībā uz degvielu. Lielākoties auto nomas nodrošina pilnu degvielas tvertni un nosaka, ka auto arī jāatgriež ar pilnu degvielas tvertni, pretējā gadījumā tiek noteikta papildus samaksa.

#8 Došanās uz citu valsti

Ja jūsu ceļojumu plānos ietilpst došanās ārpus nomājamā auto valsts robežām, informējiet auto nomu, jo atsevišķām auto grupām var būt aizliegums izbraukt uz noteiktām valstīm. Dodoties ārpus Eiropas Savienības robežām, vajadzīga papildu dokumentācija.

#9 Auto nodošanai atvēlēts laiks

Nomas auto nodošana prasa laiku, īpaši, ja tas tiek nodots noslogotā lidostā. Vislabāk auto nodot nomas darba laikā, saņemot nomas darbinieku apliecinājumu, ka auto lietošanas laikā nav veikti papildu auto bojājumi. Tādā veidā drošāk izvairīties no papildus samaksas par automašīnas bojājumiem, kas nav radušies nomas laikā. 

#10 Papildu samaksa

Ja klients ir saņēmis rēķinu, kurā uzrādīta papildu samaksa, piemēram, par bojājumiem vai trūkstošu degvielu, jāpārbauda, vai rēķinam ir pievienots attainojošs dokuments, kas to pamato.  Ja klients ir saņēmis sodu par ceļu satiksmes pārkāpumu, kuru nav apmaksājis, auto noma ir tiesīga to piestādīt papildus auto nomas pakalpojumu rēķinam. 

Tomēr brīvība, ko sniedz automašīnas noma, pārsniedz visas iespējamās problēmas, īpaši, ja tās jau ir iepriekš apzinātas.  Ja ir skaidrs, ka auto ir nepieciešams divas reizes mēnesī vai tikai vasaras sezonā, auto noma ir labs risinājums. Ir pienākumi, no kuriem mūs neviens nevar atbrīvot, taču rūpes par auto droši var uzticēt Prime Auto.

Sazinieties ar mums