Mēs novērtējam jūsu privātumu!

Mēs izmantojam sīkdatnes, lai nodrošinātu e-veikala un statistikas datus, kas palīdzēs mums sniegt jums labāko pieredzi mūsu e-veikalā un mājas lapā. Jūs varat uzzināt vairāk mūsu Privātuma politikā. Ja vēlaties, varat veikt izmaiņas un atteikties no analītikas sīkdatņu izmantošanas, taču bez tehniskajām sīkdatnēm mēs nevaram nodrošināt mājaslapas korektu darbību.

BLOGS PAR AUTO NOMU UN VISS PAR MAŠĪNU ĪRI RĪGĀ UN VISĀ LATVIJĀ

Brauc kā ar savu! Nomas auto izmantošanas noteikumi, lai visi būtu ieguvēji

Privātpersonām un uzņēmumiem, kas apguvuši auto nomu  kā ērtu un finansiāli izdevīgu risinājumu pārvietošanās un darba vajadzībām, jāņem vērā, ka auto noma nozīmē ne tikai tiesības, bet arī pienākumus. Iedomāties sevi iznomātāja pozīcijās nav grūti un jebkurš auto īpašnieks justos ļoti slikti, ja aizdotu savu personīgo auto un saņemtu to atpakaļ daudz sliktākā stāvoklī nekā iedevis. 

Auto ir kompleksa,  sarežģīta un arī estētiska tehnikas vienība. Automašīnu funkcijas un ērtības attīstās ar katru gadu, un sasniedz tādu tehnoloģiju attīstības līmeni, kas pavisam nesen bija pieejams tikai militārajā un kosmosa industrijā. Tas sniedz lietotājam ērtības, par kurām vēl nesen varējām tikai sapņot, taču prasa arī atbildību lietot auto saudzīgi, lai tas varētu kalpot tam paredzēto laiku. 

Ko nozīmē atbildīgi un saudzīgi? Visvienkāršāk būtu iedomāties, ka tā ir jūsu personīgā automašīna un attiecīgi ar to rīkoties. Taču - pilnīgai skaidrībai, ir izstrādātas vadlīnijas un noteikumi, kuras īsi aplūkotas zemāk.  

 

Vispārējie nomas auto lietošanas noteikumi

Šie noteikumi nosaka, ka automašīna ir jālieto saskaņā ar ražotāja instrukcijām un norādījumiem. Tas nozīmē, ka automašīnu nedrīkst lietot braukšanai, kas var samazināt automašīnas vērtību vairāk nekā normāls nolietojums - braukšanas apmācībai vai kurjera pakalpojumu sniegšanai, piekabes vai treilera vilkšanai komerciālos nolūkos, tālākai apakšnomai vai jebkāda veida pasažieru komercpārvadājumiem, kā arī citu veidu pakalpojumiem, ātrumsacīkstēm vai jebkādās cita veida sacensībām, kā arī jebkāda veida prettiesiskās darbībās, piemēram, lai veiktu zādzību, vai arī dotos malu medībās vai zvejā. Tāpat ar nomas auto nedrīkst izbraukt ārpus EEZ bez nomas vai līzinga uzņēmuma rakstiskas piekrišanas.

 

Ko sevī ietver auto nomas maksa?

Ja līgumā nav norādīts citādi, tad auto nomas maksā ietilpst atlīdzība par līguma termiņa laikā paredzēto nobraukumu, regulārās obligātās tehniskās apkopes, remontdarbi, kas saistīti ar automašīnas normālu nolietojumu, vasaras un ziemas riepas, to glabāšana un nomaiņa, apdrošināšanas maksājumi par automašīnu, kā arī visi ar likumu noteiktie nodokļi un nodevas, kas saistīti ar auto ekspluatāciju.
 

Kas neietilpst nomas maksā? 

Nobrauktā degviela un auto preces, auto mazgāšana un tīrīšana, logu mazgāšanas šķidrums, papildus aprīkojums, tā uzstādīšana, noņemšana un labošana, izdevumi par bojājumiem, kas pārsniedz normālu nolietojumu, soda naudas un apdrošināšanas pašrisks.

 

Kā atšķirt auto dabisko nolietojumu no bojājumiem, kas to pārsniedz? 

Šim mērķim ir izstrādāti detalizēti norādījumi, kas attiecas uz automobiļa virsbūvi, triecienstieņiem (buferiem) un uzlikām, stikliem, lukturiem un spoguļiem, diskiem un riepām, salona stāvokli un auto komplektāciju, kā arī pārbaudes lapa, ko lieto pie automobiļa pieņemšanas – nodošanas akta parakstīšanas. 

Tā, piemēram, auto virsbūves dabiskais nolietojums ir nelieli oļu radīti bojājumi (metālam un rūsai nevajadzētu būt redzamiem), līdz 10 cm gari skrāpējumi lakas un krāsas slāņos, kas ir likvidējami pulējot, vienmērīgi izbalojusi krāsa, atsevišķi iespiedumi ar diametru līdz 1,5 cm vai iespiedumu pēdas bez krāsas bojājuma, kā arī virsbūves nodilums ap durvju rokturiem, ko var likvidēt pulējot. 



Savukārt, bojājumi, kas nav radušies dabiskā nolietojuma rezultātā ir iespiedumi un iespiedumu pēdas ar diametru lielāku par 1,5 cm, krāsas bojājums, kas iet cauri lakas un krāsas slāņiem un nav likvidējami pulējot, pēc uzlīmju noņemšanas palikušās pēdas, bojājumi, kas radušies pēc papildu aprīkojuma noņemšanas (jumta bagāžnieks, bākugunis), kā arī rūsa, krusas radīti bojājumi un citi.  

Norādījumi izstrādāti, lai standartizētu automobiļu dabiskā nolietojumu un citu bojājumu kritērijus un tos apstiprinājuši Latvijas Pilnvaroto Autotirgotāju asociācijas un Latvijas Līzinga Devēju asociācijas pārstāvji, taču lietotāju loks ir krietni plašāks, tajā skaitā auto nomas uzņēmumi, kuri ik dienas saskaras ar nestandarta sitiuācijām, kas pārsniedz normāla cilvēka iztēli “ko gan visu var izdarīt ar nomas auto”

 

Lai auto ilgi spēlētu...

...vajadzētu par to rūpēties - veikt regulārās apkopes saskaņā ar ražotāja prasībām un garantijām, periodiski pārbaudīt riepu un automobiļa virsbūves stāvokli (tostarp krāsojuma bojājumus) utt. Svarīgi arī pievērst uzmanību ikvienam automobiļa bojājumam/defektam un pēc iespējas ātrāk vērsties autoservisā, apdrošināšanas gadījumā remontus saskaņot ar nomas uzņēmumu. Lai veiktu remontu un apkopi (tostarp, apdrošināšanas gadījumos) un nodrošinātu izpildāmo darbu kvalitāti, vēlams izmantot pilnvaroto pārstāvju remontu pakalpojumus, kas neierobežo kvalificētu neatkarīgu remonta pakalpojumu sniedzēju izvēli, kā arī ievērot ražotāja noteikto apkopju grafiku un veikt visas apkopes saskaņā ar šo grafiku.

 

Droša braukšana

Šajā punktā varētu būt vislielākās domstarpības pat vienas ģimenes ietvaros, taču arī droša braukšana ir diezgan skaidri aprakstīta dažādos ieteikumos un te ir tikai viens no tiem: https://www.aldautomotive.lv/auto-lietotajiem/noderiga-informacija/ieteikumi-drosai-brauksana

Kā ieturēt drošu distanci, ceļa segumam un laika apstākļiem piemērotu ātrumu, kā izvairīties no lidojošiem akmeņiem un meža dzīvniekiem, kā droši noparkoties – tie ir tikai daži jautājumi, kurus nenāktu par ļaunu atkārtot katram autobraucējam, īpaši tādam, kas izmanto nomas mašīnu. 

 

Mēs ļoti mīlam savus klientus un vēlamies uzturēt vislabākās attiecības ilgtermiņā. Mums patīk palīdzēt, iepriecināt un atbalstīt cilvēkus un uzņēmumus dažādās dzīves situācijās, piedāvājot auto, kas nepievils. Lūdzam sazināties ar mums un rezervēt auto laicīgi!

Sazinieties ar mums